Proběhl webinář pro rodiče a veřejnost s názvem Neznámá zákoutí virtuálního světa

25. 3. 2024

Ve čtvrtek 21. března 2024  proběhl v rámci projektu MAP ORP Hlinsko IV webinář pro rodiče a veřejnost s názvem Neznámá zákoutí virtuálního světa. Webinář byl pod vedením lektorů Ing. Petr Šmída, DiS. a Bc. Michala Ksandra, DiS.

Lektoři se snažili pomocí interaktivního webináře s hranými scénkami  propojit „počítačové přistěhovalce“ s mladou internetovou generací a vysvětlit, že „počítačoví domorodci“ nejsou díky technologiím, které rádi používají, odsouzeni k horšímu životu. Ukázali na hrozby kyberprostoru, ve kterém se pohybují dnešní děti. Na úvod představili sítě podle toho, kde je cenzura a kde ne. Děti se v dnešní době již nezdržují na Facebooku a Instagramu, ale nejvíce jich je nyní na TIKTOKU, který je bez cenzury. Přitom legální hranice vstupu dětí do sociálních sítí je 16 let. Do té doby by neměli používat sítě bez souhlasu rodičů. Rodiče by měli děti kontrolovat. Děti jsou také hodně na síti TELLONYM – to je anonymní síť, kam se nemusí přihlašovat pod přihlašovacím jménem je zde pouze věkové omezení 17 let. Na TELLONYMU je bohužel momentálně největší kyberšikana. Lektoři předvedli 5 scének, kde názorně ukazovali jak s dětmi komunikovat a tom co na sítích sledují, ohledně dávání příspěvku, videí, sdílení fotografií a hraní her. U her objasnili, co jsou Paysafecard, mikroplatby, jak zrádný je Lootbox – spotřební virtuální předmět, kde kupující neví, co kupuje. Někdy je zde výhra, jindy nic. Je to jakési virtuální štěstíčko z pouti, které dětem může poslat i cizí osoba a tím je vyzvat k dalšímu kroku v komunikaci. Jako zdroje, které by měli rodiče vidět, lektoři zmínili dokument V síti z roku 2020, což je radikální experiment, který otevírá tabuizované téma zneužívání dětí na internetu. Ukázali, část thrilleru Marty is dead, jež je inspirovaný skutečností. Zde jsou vidět mrazivé zkušenosti, co všechno mohou útočníci na sítích dělat.

Na závěr zdůraznili, že děti nelze držet v pomyslném skleníku a vše jim zakázat, tím bychom je odstřihli z dnešního svět. Je důležité s nimi otevřeně o sítích hovořit a bavit se o variantě možných rizik. Pokud by si rodiče nevěděli rady, mohou se obrátit na školu a další organizace, které mají na starosti prevenci na sociálních sítích.

Webinář byl i přes své těžké téma prezentován velice vtipnou a svěží formou. Zúčastnilo se ho celkem 45 rodičů z ORP Hlinsko.



Přílohy:

Galerie